HTML

ViTaViCsa

A férfi-női identitás vizsgálata a Zalán blogját kommentálók szövegeinek tükrében.

Friss topikok

  • azallamenvagyok: "ha valaki szeretne a témával a továbbiakban foglalkozni, mindenképp keressen meg" lesz további? ... (2010.03.05. 11:46) Pórázon, gardróbban?
  • surácska: Sziasztok! Van még egy tanulmány, ezt a tanár úr küldte, főleg a férfi- női nyelvhasználati külön... (2009.11.25. 21:20) a gyakorlati közösség modellje
  • KrTamás: Mindenki kapott egy kidolgozandó, kutatandó témát: Alchie: gyakorlati közösség modellje Emese: in... (2009.11.18. 18:14) Ki kicsoda?
  • Tom Stoppard: *téma (2009.11.15. 11:40) Elkészült jegyzetek
  • zummogolegy: Hm, hm. Érdekes. Akkor azok a lehetőségek, amikor valaki komment írására érez késztetést (most am... (2009.11.02. 20:45) Hatalmi viszonyok

Linkblog

2010.02.01. 16:31 Bodó Csanád

Pórázon, gardróbban?

Mint ígértem, megírom a részletes véleményemet a Zalán blogjáról készített dolgozatukról, és végre sort tudtam erre keríteni. (Köszönet a türelmükért.) Időközben mintha Zalán blogja kifújt volna, és egyes sejtések szerint hősünk maga is "blokkolt agyi működéssel" vegetál "Dekoltázs Didi gardróbjában", a következőket mégsem szeretném nekrológként elhelyezni a blogjukon, hanem inkább felhívásként arra, hogy a témában rejlő lehetőségeket miképpen gondoljuk tovább.

 

Már szóban is elmondtam, hogy alapvetően jónak találtam a dolgozatot, így a további dicséret helyett inkább azokat a szempontokat venném sorra, amelyek szerintem a blog szociolingvisztikai elemzésében jelentősek lehetnek.

 

1. Az első kérdés a gyakorlatiközösség-modell alkalmazhatósága egy virtuális közösség esetében, mint pl. a Zalán blogját kommentelőké. A modell – mint erről Bucholtz is ír a közösen olvasott tanulmányában – többek között azért konkurrálhat a beszélőközösség-modellel, mert az előbbi közvetlenül kapcsolódott más tudományterületek fogalomkészletéhez. A gyakorlatiközösség-modell nyelvészeti alkalmazása tehát a szociolingvisztika elméleti deficitét lenne hivatott pótolni.

 

Ugyanakkor mintha a dolgozatban a gyakorlati közösség olyan felfogása jelenne meg, amelyben a közös tevékenység (ti. a kommentelés) rendszeressége elegendő a csoportba kerüléshez. Ez szerintem némiképp statikus értelmezése a közösségnek, mivel nem kezeli helyén a gyakorlatiközösség-modell lényegi elemét, a csoportba lépők tanulási folyamata által kialakított szituatív tudás kérdését. Itt ez főképp a férfi és a női identitásokhoz való viszonyulások kérdése lesz. Azaz az elemzésnek szerintem inkább arról kellene szólnia, hogy milyen módon jönnek létre ezek a viszonyulások, és nem arról, hogy kik miképpen tudnak nyelvhasználatuk által "belehelyezkedni" ezekbe az identitásokba.

 

Az identitásokat ebből a szempontból én nem tartom olyan statikusnak, mint azt a férfiidentitás esetében a "csajok, pia, szex" mottó leírja (de itt fontos, hogy én nem Zalán blogjáról, hanem a kommentelők diskurzusáról beszélek), de még abban sem vagyok biztos, hogy Zalán posztjainak a világát a kizárólagos "maszkulin" jelző pontosan jelölné ki. A Pultos Csaj szerintem – hasonlóan egyes női kommentelőkhöz – igazodik ugyan ehhez a maszkulin identitáshoz, de közben szövegeiben egy hangsúlyosan női identitást teremt meg (mégha ez a "bevállalós/belevaló csaj"-identitás elsődlegesen a "macsó"-identitáshoz képest értelmezhető). Ennek megfelelően például Bogi24 sem negatív identitásgyakorlatot hajt végre, amikor a Zalán-féle "büntetés" megvalósítását vizionáló szexista licitet követően elhelyez egy smiley-t a kommentjében. Sokkal inkább arról lehet szó, hogy a saját női identitását gyakorolja, amely megengedő (bátorító?) módon viszonyul a kommentelő férfiak verbálisan megnyilvánuló  – feltehetőleg tréfásnak szánt – szexizmusához.

 

2. Az eddigiekből következően a nyelvhasználat maszkulin vagy feminin jellemzőinek elemzése olyan esszencialista megközelítésből valósul meg, amely éppen a gyakorlati közösségben létrejövő identitások egyediségét fedi el. Itt olyan kép rajzolódik ki, mintha minden egyes kommentelő egymagában próbálná meghatározni saját férfi- vagy női identitását, valamilyen (Zalán szövegeiben vagy a nyelvészeti szakirodalomban) rögzített mintákhoz képest, a többiekkel való dialógustól függetlenül.

 

Ugyanakkor ez az esszencializáló értelmezés nem kizárólagos: az Incifinci máj. 26-i hozzászólását elemző részben példaértékű, ahogy a kommentelő közösség aktuális történéseihez képest szituatívan értékeli a szexista nyelvhasználatnak a kommentben megfogalmazott kritikáját. Azonban érdemes lett volna röviden bemutatni (konkrét példákkal), miért tekinthető Incifinci a "női vonások" képviselőjének, és hogy miként alakul a későbbiekben a kommentelő viselkedése.

 

Ehhez hasonlóan jó megfigyelés, hogy Zalán milyen szerepet játszik a saját blogjában, és hogy a posztjai milyen értelmezéseket vehetnek fel a kommentelők gyakorlataiban.

 

3. A hatalmi pozíciókat elemző fejezetben a pozitív és negatív identitásgyakorlatoknak és a proszociális-individualista-versengő embertípusoknak az egymásra vonatkoztatása problematikus. A kétféle identitásgyakorlat bármelyik embertípus esetében felléphet, attól függően, hogy adott helyzetben a személy valamely releváns identitással azonosulni vagy éppen attól különbözni kíván.

 

Én itt ismét inkább arra tettem volna kísérletet, hogy a hatalmi viszonyok alakulását egymást követő kommentek elemzésén keresztül mutassam be. Lényeges kérdés lenne, hogy mennyiben reprodukálják a társadalmi nemek fennálló rendjét a blogot kommentelők, azaz hogyan viszonyulnak az off-line közösségek szexizmusához a Zalán posztjaiban és a kommentelők körében megfigyelt szexista megnyilvánulások. Ebből a szempontból én szívesen olvastam volna többet a dolgozatban a férfi és női kommentelők "hatalmai harcairól".

 

Talán ezek a legfontosabbak. És még egy kérés: ha valaki szeretne a témával a továbbiakban foglalkozni, mindenképp keressen meg.

10 komment


A bejegyzés trackback címe:

https://vitavicsa.blog.hu/api/trackback/id/tr601720313

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

vagyok, aki vagyok... 2010.02.18. 06:59:29

a szakmai részéhez nem fűznék semmit, nem értek hozzá.
viszont mint érintett, írnék azért pár dolgot.
nem érdekelt különösebben soha (egyszer elgondolkodtam rajta), hogy kamu-e vagy sem. nem izgat, hogy ír-e erről, vagy "rólam" valaki tanulmányt. de ez így nagyon felületes lett. valóbanlétezik a Styxx által Zalán istállónak nevezett közösség. ami azonban csak részben alakult és fejlődött a Zalán blogján. és pont én bizony erősen kilógok innen, furcsa, hogy ennyi figyelmet kaptam. sokkal inkább vagyok egy másik közösség tagja, bár kétségtelen, hogy az a közösség a Zalán körből igen sok új tagot is kapott.
kezdjük a névválasztással. nem Zalán miatt regisztráltam és a legkevésbé sem provokatívnak szánva, sokkal inkább irodalmi és bibliai utalásként (na jó, ha így nézzük, provokatív, hiszen mégis csak az Isten mondta ezt). azért az nem túl tudományos, ha leírjuk az első eszünkbe jutó dolgot, ami alátámaszja a mondani valót...
a Zalánnál alkalmazott stílust tudatosan választottam, e körben saját nőiességemet ellensúlyozandó.
és élveztem, hogy ilyen is tudok lenni. csak éppen ezt nem a megfelelni akarás motiválta ehhez a közösséghez, mivel mint írtam, én egy másikhoz tartozom alapvetően.

a többiek nevében nemírnék semmit, gondolom majd megjelennek.

szóval a dolgozatot felületesnek érzem. ennek oka persze lehet egyszerűen a fiatalság és a tapasztalatlanság is. remélem erről van szó és nem másról.

remélem elég nőiesen hosszú és elfogadó voltam :)

barracud4 · http://halnap.blog.hu/ 2010.02.18. 09:00:22

Szerintem a dolgozat nagyon gyerekesre sikeredett bár tele tüzdelték pszichologiai szakkifejezésekkel. Én más szakmát tanultam ugyan és a tanárom sosem fogadott volna el tőlem ilyen megalapozatlan felületes következtetéseket egy dolgozatban vagy tanulmányban. Valójában nem is kvetkeztetések, hiszen úgy ollózták össze a hozzászólásokat, hogy az egyes kategoriáikhoz illeszkedjen.
Legnagyobb hibája a szerzőknek, hogy NINCS HUMORÉRZÉKÜK és seholsem érezték az IRONIÁT. Nem vették észre, hogy a közösség pontosan tiszában volt morál és sztori formáló és alakító erejével.
A szerzők nem vették a fáradságot, hogy az egyes kommentelők egyéb hozzászólásait is megnézzék, hogy kicsit valósabb emberkép alakuljon ki bennük. Minek is tették volna? Hiszen a tanárbácsi csak a Zalán blogot fogja csekkolni és úgysem veszi észre a kamu munkát ami emögött van!
Na jó, nem buktatnám meg őket, de azért "gyengécske" teljesítmény.
Ollózni mindenki tud!
A művészet az irásban van!

Incifinci · http://incifinci14.blog.hu/ 2010.02.18. 09:36:12

Ami igaz, az igaz. Szerintünk a dolgozat nem sikerült vmi jóra, de:

Magával az alapötlettel, nincs semmi probléma szerintem. Kreatív, modern, mint a fiatalok mostanság. A probléma inkább inkább a tudatlanságban keresendő. Itt most nem a lexikális tudásról, mindinkább a vizsgált személyek nemismeretében. Mint láthatjuk és olvashatjuk, a nebulók becsülettel nyálazgatták a figyelmükbe ajánlott olvasmányokat, csak bele estek abba a hibába, hogy a bennük olvasott témákhoz keresték a kommentelőket, nem pedig fordítva. A fiatalok gyűjtik már egy ideje a feldolgozandó anyagot, nem kis munkájuk van benne így sem, de szívesebben ajánlottam volna figyelmükbe a fordított vizsgálatot. Miszerint kezdjük a kommentelőknél. Olvassunk róluk többet, folyjunk bele a kommunikációjukba és generáljunk olyan helyzeteket, amit vizsgálni lehet. Olvassuk hozzá blogjaikat, ismerjük meg személyiségüket. Kommentelőkként tartsanak a társasággal akár blogtalálkozóról, akár emailezésekről legyen szó, és a személyes találkozó alakalmával próbáljuk levonni a következtetéseket az olvasottak alapján. Majd miután megismerték a vizsgált "egységet", keressenek hozzá lexikálisan is alátámasztható magyarázatokat, ki, mit, mért?!

ezmegmiez 2010.02.18. 09:52:26

én szeretnék a témával foglalkozni! posztgraduálisan is lehet ilyesmit tanulni? kíváncsi vagyok hogy lehet ebből megélni, de tetszene nagyon.
ja és egy (ingyen) ötlet Csanád Tanár Úr részére: Styxx vendégtanár lehetne a blogesztétika és bloglingvisztika kurzusokon (már ha vanak ilyenek). megfontolandó...

ezmegmiez 2010.02.18. 09:58:12

@Incifinci: ha belefolysz és generálsz akkor elcseszed a viszgálat tárgyát, mert befolyásoltad és megváltoztattad.
első számú szabály, hogy nehogy hozzányúlj, csendben figyeld.
amúgy meg ki fektet több energiát a házifeladatba, mint amennyi feltétlenül szükséges? csak egy hülye.

Helen H. · http://szopizmus.blog.hu 2010.02.18. 10:04:58

Hmm...véleményem szerint elég "mélyre áshatott" a kutatásban az, aki Hírmondó Helen (és nem Helén) nickneve mögött biológiai nemre vonatkozóan férfit talált, továbbá a blogos - és egyébként valós - imidzsemhez tartozó baszki szóban a trágárság megnyilvánulását fedezte fel. Nekem is volt szerencsém tanulmányokat írni, és ha ezt történetesen én készítem, a minimum az lett volna, hogy dobok pár mailt a fő kommentelőkre, hogy mégis mi a tervem, segítene-e ebben. Pl. ilyen kérdésekkel: miért olvasod Zalánt, kivel szimpatizálsz, mit tartasz fontosnak egy hozzászólásban. Na, ebből lehetett volna akár 100 oldalt is gyártani, hasonlóságokat és különbségeket felfedezi kommentelő és kommentelő között. Talán még arra is fény derült volna, milyen szál fűzi össze a bandát.
A dolgozatban kiemelt kommentem a gyengébb kategóriából származik. A blogomban ennél sokkal szabadszájúbb hozzászólások vannak.
A férjem velősen fogalmazta meg a témával kapcsolatos véleményét:"Látszik, hogy silány a nemi életük."

Incifinci · http://incifinci14.blog.hu/ 2010.02.18. 10:55:25

@Hirmondo Helen: Mert a férjed nemi jellege pedig női:-)))))))

@ezmegmiez: igazad van, akkor ne generáljon, de figyeljen meg. Ez elmaradt...Építsen saját image-t és olvadjon be a közösségbe, az lett volna az igazi tanulmányozás.....

aJeti 2010.02.18. 13:03:22

azt tudjátok, hogy milyen jó anyagot szolgáltat ez a további szemináriumi dolgozatokhoz?! most alakulnak a pontos kutatási metodikák, hujuj ennek sose lesz vége. aki el akar tűnni, az most tegye meg!

azallamenvagyok 2010.03.05. 11:46:17

"ha valaki szeretne a témával a továbbiakban foglalkozni, mindenképp keressen meg"

lesz további? érdekes lenne...
süti beállítások módosítása